Historie InCider Baru


Původně napsáno pro InCider Bar Blog, ale se zavřením baru a postumným rušením webu přesunuto sem abych na tu srandu nikdy nezapomněl.

Vašek za barem Hodně lidí se mě ptá, jak mě vůbec napadlo udělat InCider Bar. Chtěl bych říct, že jsem se už narodil s myšlenkou, že jednou otevřu první cider bar v Čechách, ale tak to bohužel není. Dlouho jsem chtěl být a pak i dlouho byl ajťák. Ale pořád jsem říkal, že jednou, třeba až mi bude padesát, tak s tím seknu a otevřu si bar. Shodou jiných okolností jsem s tím seknul, dřív než bylo v plánu. Po nějakém čase jsem si vzpomněl, že jsme vlastně jednou chtěl mít ten bar.

Ve stejné době se vrátila kamarádka z cesty kolem světa a chtěla si otevřít vinárnu. Tak jsme se rozhodli udělat vinárnu spolu. Ona se měla starat o víno a já o všechno ostatní. No jo, ale co je to “všechno ostatní”? Začal jsem se učit točit pivo, vařit kafe a hlavně jsem začal koukat po všech pražských podnicích, co dělají dobře. Pak jsem ochutnal první cider. Druhý. Třetí…

Bar před tím, než v něm byl InCider Bar Nejtěžší bylo najít pro budoucí podnik prostor. Hledali jsme 2 měsíce. Po dvou měsících se znovu ozval majitel domu z Krymské, že sice před dvěma měsíci nás odmítnul, ale že se situace mění a ať přijdeme na obhlídku prostoru, o kterém jsem celé ty dva měsíce tvrdil, že by býval byl nejlepší. Večer po prohlídce jsem jasně věděl, že lepší místo nikdy neseženu. Ale taky jsem věděl, že bych na to byl sám, protože kamarádka nadšení z Krymské a ze zdevastovaného prostoru nesdílela.

Chvíli jsem zvažoval, jestli do toho jít. Druhá alternativa byla to navždy vzdát a do smrti o vlastním baru už nikdy nemluvit.

Rozhodnul jsem se to zkusit. A když už mít sám bar, tak po svém, bez vína, o kterém nic nevím, a pouze se ciderem, o kterém jsem tou dobou už něco málo věděl, znal 10 českých výrobců a celkově nabyl dojmu, že postavit bar na cideru půjde, jen to kupodivu ještě nikdo neudělal. Emotivní rozhodnutí bez business plánu. No a tím to teprve začalo.

Pak následovala dvouměsíční rekonstrukce. Paralelně jsem se zapsal na tříměsíční rekvalifikační kurz na číšníka, abych dostal živnostenské oprávnění. A k tomu ještě paralelně jsem se přihlásil na jednodenní kurz tvorby nábytku z palet a o pár týdnů později na jednodenní kurz sváření - a takto “vyučený” jsem začal s výrobou vybavení do baru.

Oficiální otevíračku jsem naplánoval na přelom října listopadu 2014. Podlaha ještě nezaschla, bar nebyl dostavěn, světla jsem ani nezačal dělat,… ale rozkaz zněl jasně, otevřít před koncem října. Nakonec se to povedlo, ale za cenu hodně provizorního startu.

Od té doby už je to relativně v pohodě. Nové české i zahraniční cidery přibývají, body ze seznamu dodělávek ubývají, cider milující zákazníci přicházejí a brzy oslavíme 3 roky baru.

Bonus: rekonstrukci a 1. rok proměn baru si můžete prohlédnout ve fast motion videu:

Párty k prvnímu výročí otevření InCider Baru