Vaškův InCider Bar @ DIY Praha


Toto interview napasala Jana z DIY Praha pro DIY Praha blog (update který už neexistuje). Takže jsem tento text zachránil ze spárů Wayback Machine pro budoucí generace.

Jste zvědaví, jak ajťák vytvořil vlastníma rukama vybavení prvního ryze ciderového baru u nás?

Ještě do května minulého roku byl Vašek IT konzultant. Pak se ale rozhodl změnit obor, založil si v Krymské InCider Bar a jako první v Česku začal nabízet výhradně cidery. “Práci se dřevem a sváření jsem si poprvé vyzkoušel v DIY Praha, předtím jsem v podstatě neuměl ani uříznout polínko.” Po absolvování dvou kurzů si Vašek v dílně sám vyrobil většinu vybavení do baru.

Prvně jsem do dílny přišel minulý rok v srpnu na kurz výroby nábytku z palet.
Učili jsme se, jak palety rozebírat a řezat, postavil jsem si z nich stolek do obýváku.

Asi 14 dní poté jsem šel na kurz sváření, který dělá Michael. Hned po kurzu jsem v dílně začal dělat dřevěné stolky s železnýma nohama do baru. Rozměry jsem okopíroval z nějakého komerčního katalogu, akorát jsem je všechny zvětšil – například místo aby byl plech dole tlustý 6 milimetrů, tak je deset. Chtěl jsem, aby to bylo poctivé a bytelné.
Samozřejmě jsem si to ale nespočítal a nedošlo mi, že pak stoly budou dohromady vážit asi 200 kilo. Nejhorší bylo, když jsem každý večer po práci v dílně musel stoly uklízet. Když jsem všechno dokončil, byl jsem fyzicky hodně unavený. Ale bavilo mě to.

Ve finále bylo nejtěžší svařovat tak, aby se plechy nekroutily. Když jsou tenké, tak se v místě svaru roztáhnou. Musel jsem postupovat pomalu a nechávat desky chladnout. Nejdřív jsem to zkoušel na jednom cvičném stolku, který teď mám ve sklepě, ty další se povedly. Celkově jsem to dělal asi měsíc.

Ve stejné době jsem si ještě střihnul číšnický kurz. Moc to k sobě nešlo, na kurzu nám říkali, že si vždycky musíme dávat pozor na ruce a mít je čisté, protože host si rukou vždycky všimne. Když ale v dílně pracuješ s černou barvou ve spreji, není to úplně jednoduché.

Pak mám z dílny držáky na toaletní papír. Když jsem je vyráběl, tak všichni chodili kolem a ptali se, co to bude, vypadalo to fakt divně. Ale když byly hotové … je to zkrátka vytříbená záležitost ☺

Taky jsem dělal lampy z hnědých lahví od cideru. Kluci z ateliéru SRNA mi pomohli uříznout dno a já jsem na Hankově pískovačce vypískoval vnitřek, aby byly matné. Pískovačka vypadá stejně jako lakovací pistole, akorát uvnitř není lak, ale písek, který láhev jemně zbrousí. Je to piplačka, na jednu lahev vystříkáš jednu nádobku písku a pak běháš se smetáčkem a znova plníš pistoli.

Zkoušel jsem vypískovat jednu lahev i zvenku, ale lepší je nechat vnější stranu hladkou, aby šla lépe otírat od prachu. Hank mi poradil, ať zkusím i vzory, takže jsem na jedné udělal proužky. Šlo to, ale je s tím dvakrát víc práce a nakonec to nevypadá o tolik líp.
Teď pracuju na držáku na lahve, bude na 16 lahví a nasvícený ledkama. Je to pro nerozhodné zákazníky, když zmáčknou tlačítko na baru, vylosuje jim to náhodně jeden cider. Chybí mi už jen spájet elektronické součástky a pak naprogramovat logiku na Arduinu, ale dřevěný rám z DIY už je hotový.

Druhý projekt, na kterém dělám, je svítící logo Magnetic Apple Cideru. Budu první na světě, kdo bude mít vývěsní štít Magnetiků, podobně jako mají hospody loga pivovarů, jejichž pivo točí. Už to mám skoro hotové, ale s tím tenkým plechem byla hrozná práce. Svařit to tak, aby byla konstrukce vodotěsná, je skoro nadlidský úkol. Naštěstí bude viset ve výšce, tak to snad nebude nikdo zkoumat. Teď už jen chybí udělat elektriku a plasty.

Časem bych chtěl udělat ještě jednu věc. Měla by to být taková hra pro lidi, co budou stát venku před barem. Ve výloze budou nasvícené opískované lahve a venku dva čudlíky. Podle toho, jak se budou mačkat, budou lahve různě svítit. Může to fungovat třeba tak, že když jeden hráč sundá ruku z čudlíku, druhý bude muset zareagovat a do půl vteřiny taky tlačítko pustit. Detaily ještě nemám domyšlené, nápady si kreslím na malé lístky, které mám všude po kapsách. Hank se mi směje, že to jsou moje blueprints. Není to moc exaktní, ale funguje to. V prváku mě vyhodili z FELu, takže než spájím tuhle hru dohromady, bude potřeba ještě hodně lístků.