6. ochutnávka českých ciderů od WinePunku


Původně napsáno pro InCider Bar Blog, ale se zavřením baru a postumným rušením webu přesunuto sem abych na tu srandu nikdy nezapomněl.

6. ochutnávka českých ciderů od WinePunku úvodní foto

Uběhl rok a proběhla další ochutnávka ciderů, kterou pravidelně organizuje Ondra Kopička alias winepunk. V porovnání s pátým ročníkem bylo letos ciderů více, úroveň vzorků výrazně lepší a vyrovnanější a místnost nebyla ani chvíli přecpaná. Prostě ciderový ráj.

Jako každý rok, i letos se zúčastnili domácí kvasiči, domácí kvasiči s ambicemi i zavedené ciderové firmy. Popsat všechno, co bylo k ochutnání není v silách jednoho člověka. Člověk buď ochutná vše a druhý den si nic nepamatuje nebo ochutná jen něco. Takže následuje můj subjektivní výběr zajímavostí seřazený od známých firem k největším úletům.

Smiling Dog Ice Cider

Smiling Dog vyrobil ledový cider! Je to bomba. Kdo neochutnal neuvěří. Pro neznalé: ledový cider je něco jako ledové víno. Mrazem koncentrovaná, více alkoholická verze nápoje, která se obvykle pije po malých dávkách. V případě cideru jako panák do skleničky a s jednou kostkou ledu. Velmi populární je ledový cider v Quebecu a Brännland Cider ze Švédska na toto téma měl TEDx příspěvek. Ledový pes určitě bude i v InCider Baru. Update: Ledového psa už máme.

F.H. Prager pivní rebranding

F.H. Prager přidává více druhů cideru - sladší variantu a medovou variantu. Při té příležitosti dělají pivní rebranding - cidery se jmenují desítka a dvanáctka a tím se degradují na úroveň piva a konzumenty tak trochu degradují na blbečky, co nechápou, že sladší cidery mívají méně alkoholu. Jo a nová etiketa bude zářit na diskotékách s UV osvětlením. Nejsem fanoušek této změny, ale asi v InCideru i nadále budeme některé druhy mít, i když bez UV osvětlení.

A.K. Cider Vizovice a Sudinka

A.K. Cider přidává limitovanou sérii přírodní suché perry nazvané Sudinka. Perry je z moravských hrušek, které plodí jen jednou za dva roky. Výborná. V InCideru už pár lahví máme.

BB Cidre

Bébéčko je nový cidre z Rumburka, z nejsevernějších Čech. Je to trochu divočina. Taky dost suchá divočina. Pro cider i cidre dost netradičně balená v 1L PET lahvích. V InCideru bude co by dup. Na ochutnávce navíc jednoznačně vyhráli v kategorii food-pairing s tajemnými pomazánkami.

Cidre 99

Cidre 99

Odladěný cidre francouzského typu z Přerova, u kterého nechápu, jak mohl tak dlouho unikat mé pozornosti. Snad někdy bude v InCideru.

Cidre Lán

Cider Lán °14

Další odladěný cidre francouzského typu. Tentokrát bez ambicí na legální prodej. Ale rozhodně výborný.

Virgin cider

Virgin Cider

Virgin cider si zaslouží uznání především za kvasinkovou osvětu. Na ochutnávku přinesli 3 své cidery, všechny ze stejného moštu, ale vykvašené za pomoci pivních, cidrových a vinných kvasinek. Výrazně se lišily jak chutí tak barvou

Inženýr - kdoulový cider

Inženýr

Naprosto unikátní kdoulový cider. Asi se to nedá pít celý večer, ale rozhodně to byla zásadní věc, kterou všichni na tomto ročníku chtěli ochutnat. Bohužel bez ambicí na komerční prodej.