5. ochutnávka českých ciderů od WinePunku


Původně napsáno pro InCider Bar Blog, ale se zavřením baru a postumným rušením webu přesunuto sem abych na tu srandu nikdy nezapomněl.

5. ochutnávka českých ciderů od WinePunku úvodní foto

Poprvé jsem měl tu čest příjít na legendární ochutnávku českých ciderů organizovanou Ondrou Kopičkou alias WinePunk.

Nemám porovnání s minulými ročníky, ale velikostí akce jsem byl trochu zaskočen. Přišel jsem 15min po oficiálním začátku, myslel jsem, že budu mezi prvními, ale MeetFactory už vypadala jako na obrázku - plná lidí, co už ochutnali aspoň 5 ciderů. Jejich náskok bylo třeba dohnat!

Abych si to trochu ulehčil, tak jsem se rozhodl přeskočit všechny cidery, které v InCideru už jsou. Takže na stáncích Rossbach, Cidrerie, Magnetic, Prager a na poslední chvíli přidaný Apple Star jsem se chystal jen pozdravit. Jenže Rossbach převezl suchý cider, jehož recepturu ještě dolaďují, a Prager přivezl Black Label, který prý pro InCider není. Tak jsem hned 2x porušil plán ochutnávat jen neznámé výrobce.

Ještě zajímavější část bylo ochutnávání výrobců, co jsem neznal nebo znal jen málo. Všechny vyjmenovávat nebudu a závěr ochutnávky mám i trochu v mlze, nicméně co mi uvízlo v paměti:

Sidonka

Sidonka je český pokus o španělskou sidru natural. Kluci už v InCideru byli a Sidonku jsme u nás ochutnávali. Ale pořád ještě dozrává a pořád se přibližuje více k sidře. Příjemným překvapením bylo, že už mají 4 verze včetně jednoho barriqu.

Applepunk

Applepunk je výtvor organizátora ochutnávky. Je to trochu syrové pití, ale pro mě velmi příjemné překvapení. A úplně nejlepší je na něm balení v lahvích s malířskou páskou. Prostě punk.

Babičin mls

Nejlepší desertní cider ever. Asi bych ho nedokázal vypít litry, ale to ani nejde, protože jeho výstav je omezen počtem stromů na zahradě autorů. Škoda, že není zlegalizován pro veřejný prodej, tohle by byl opravdu unikátní kousek do sbírky.

Grumpy George Cider

Grumpy George

Pojmenován je podle autora Jirky, respektive podle jeho ranního stavu při vstávání do práce. Už podle názvu to není žádný uhlazený slaďák, a i jeho sladší verze je dost grumpy. Je to další poctivý český cider, který v InCideru nesmí chybět. V pátek přišly krabice s několika prvními láhvemi - takže pokud jste nestihli ochutnávku, tak ho přijďte ochutnat do InCideru.


Sečteno a podtrženo, 5. ochutnávka se velmi povedla a už se nemůžu dočkat 6. ochutnávky.