Španělská sidra natural


Původně napsáno pro InCider Bar Blog, ale se zavřením baru a postumným rušením webu přesunuto sem abych na tu srandu nikdy nezapomněl.

Eva - Sidra natural

V miniseriálu o ciderech ze zemí na “Š” pojďme po Švýcarsku probrat ciderovou velmoc Španělsko.

Španělsko bývá cidrovými nadšenci neprávem opomíjeno. A přitom je to spolu s Británií a Francíí třetí země, kde cider možná vznikl. Jen se nejmenuje cider, ale sidra, případně baskicky sagardo. Nejspecifičtější a v severním Španělsku i nejrozšířenějším druhem je pak především sidra natural.

Sidra natural je fermentovaný jablečný mošt, který je na rozdíl od Anglického nebo Francouzského cideru/cidru téměř bez bublinek. Má velmi specifickou nakyslou chuť hraničící až s chutí octovou. Chuť je to tak specifická, že si ho buď zamilujete nebo velmi naopak.

Konzumace sidry natural je takový malý rituál. Ve španělštině pro to mají dokonce sloveso “Escanciar”. Jde o to, sidru nalévat co nejvíce z výšky, aby se dopadem do sklenice provzdušnila a napěnila. Následně je potřeba napěněnou sidru bez otálení vypít než pěna zase spadne. Při tomto rituálu často celá skupinka konverzujících pijáků sdílí jednu skleničku a střídají se v “escanciování”.

Sagardotegian txotxetik edaten

Když jsem kamarádovi z Baskicka napsal, že si budu otevírat první český cider bar, dostal jsem odpověď ve stylu: “Tak to je super, tak to to musíš udělat jako baskickou sagardotegiu (místo kde se sagardo/sidra vyrábí), to budou Češi čumět.” Pití sidry natural v baskických sagardotegi je specifickým druhem rituálu escanciar. Probíhá tak, že se do obřího sudu se sidrou udělá malá dírka. Do dírky instaluje malé čepovací zařízení, spíše takový kohoutek. Skupinka pijící sidru stojí několik metrů od sudu, mávnou na obsluhu kohoutku, sidra letí čůrkem přes půl místnosti a tam ji člověk, který je zrovna na řadě, chytá do skleničky pěkně okysličenou a napěněnou dlouhým letem. Tak přesně tak to v InCideru neděláme.

Prostorově méně náročná varianta escanciar je z láhve. Na koordinaci je toto naopak varianta náročnější. Nyní doporučuji udělat si ve čtení pauzu a pustit si instruktáž, protože i cizojazyčné video vydá za tisíc slov

Escanciar by Kuba at InCider Bar

A takhle přesně to v InCideru zkoušíme všichni. Někteří už mají natrénováno. Přijďte to taky vyzkoušet. Dostanete k tomu půjčený krásný kýbl.

Sidra natural ale není jen na pití. Díky specifické chuti existuje i mnoho receptů, které na toto spoléhají. Jeden příklad za všechny - Chorizo a la Sidra:

  • Nakrájejte klobásu (pokud možno španělské chorizo) na kolečka.
  • Kolečka krátce osmažte v hrnci na trošce oleje.
  • Po chvíli zalijte sidrou natural a dále vařte dalších 20 až 30 minut.
  • Podávejte s čerstvým pečivem v misce za tepla nebo alternativně za studena přišpendlené na bagetu jako tapas.