Švýcarský cidre


Původně napsáno pro InCider Bar Blog, ale se zavřením baru a postumným rušením webu přesunuto sem abych na tu srandu nikdy nezapomněl.

Hodně lidí zná cidre/cider z Francie nebo z Británie. Ale o cideru ze zemí začínajících na “Š” se moc nemluví. Tak tedy postupně a trochu netradičně: Švýcarsko.

Vulcain Cidre

O švýcarském cidru toho moc neví ani Švýcaři. Ve většině obchodů s různým chlastem buď žádný nemají nebo nabízí bretaňský a normandský cidre. Ještě zmatenější je, že občas pokládají za jiné nápoje než cidre nebo naopak některý cidre nazývají jinak než cidre. Například svařený jablečný nealko mošt jsou někteří Švýcaři schopni pojmenovávat cidre. Nebo jeden cidre je označován jako mouseaux de pommes (česky: sekt z jablek), viz dále. Sečteno a podtrženo - dopátrat se k nějakému švýcarskému cidru byla bojovka.

Cidre Le Vulcain

Le Vulcain se dá koupit buď přímo u nich v cidrerii nebo např. v Lausanne v Mise en Bière (taková obdoba pražského BeerGeeku). Je to velmi přírodní cidre, lehce zakalený, s výraznou chutí fermentovaného moštu. Z nabídky InCider Baru chuťově asi nejblíže k Val de Rance.

Ramsier

Ramsier Cidre

Tenhle cidre jde při troše štěstí sehnat i v supermarketu. 1,5L PETka vyjde na zhruba 80Kč, což je na švýcarské poměry skutečně kauf. Nevypadá moc classy, tak jsem se trochu bál. Nicméně s přihlédnutím k tomu, že si na nic nehraje, je to překvapivě pitelný stolní cidre. Asi nic, za čím do Švýcarska jezdit, ale docela slušná alternativa k švýcarskému pivu.

Jobin

Jobin Mousseaux de Pommes je velmi příjemný cidre francouzského stylu. Velmi jemný, čirý. Vyrábí se ve dvou variantách Doux a Brut. Je celkem těžké ho sehnat v kamenných obchodech, ale jednoduše objednatelný z eshopu.

Eris

Fruits de Martigny - Reception

Eris je můj osobní favorit. Je to vedlejší produkt od a Les Fruit de Martigny, kteří se hlavně specializují na ovoce, chřest a mošty. Cidre si nechávají vyrábět u “pána z Lausanne”, takže bylo těžké se o jeho výrobě dozvědět podrobnosti. Cidre je balený a i chutná velmi podobně jako champagne, pouze s jemnou chutí jablek. Kvašený v lahvi, čirý s odstřelenými kaly.

Po emailu i při osobní návštěvě ve výrobně byli všichni zaměstnanci velmi příjemní. Zarezervovali zbytek své 2014 produkce pro InCider Bar, takže tento jeden švýcarský cidre máme v pár kusech na baru. Přijďte ochutnat.

Eris Cidre