Německý cider - Apfelwein


Původně napsáno pro InCider Bar Blog, ale se zavřením baru a postumným rušením webu přesunuto sem abych na tu srandu nikdy nezapomněl.

Německý Apfelwein úvodní foto

V srpnu se ve Frankfurtu na Mohanem tradičně koná pouliční festival apfelwein. Jel jsem se tam podívat a všechno ochutnat, abych pochopil tuto čtvrtou větev světového cideru.

Apfelwein je procesem i vstupními surovinami stejný jako cider. Liší se však tím, že se snaží více přiblížit bílému vínu. Tradiční apfelwein je kyselejší, méně perlivý a více alkoholický. Některé modernější verze však mohou být i sladší a více sycené.

Possmann Frau Rauscher Speierling

Trochu zklamání festivalu bylo, že většina stánků prodávala pouze produkty Possmann Kelterei. To je velmi komerční velkoobjemová tradiční značka, která ale moc nenadchne kvalitou produktu. Později jsem se dozvěděl, že počátky jejich produkce sahají hluboko do historie Frankfurtu a jejich maskotem je Fraa Rauscher. Kvůli této vazbě na tradice příliš neinovují a jejich apfelwein chutná stejně již mnoho desítek let. Po druhé světové válce měli problém, z čeho zrekonstruovat továrnu a hlavně z jakého kovu postavit kvasné tanky tak velkého objemu, když kov nebyl nikde k dostání. Od americké armády dostali výjimku a tanky postavili z kostry ponorky - kvasný tank dodnes tedy vypadá jak ponorka a jeho objem je pro české malé cidraře nepředstavitelný.

Větší štěstí jsem měl objevením stánku Nöll Kelterei. Tato menší skoro-rodinná firma vyrábí jak tradiční kyselejší apfelwein z míchaných odrůd jablek, tak premium řadu jedno-odrůdových apfelweinů. Jednoodrůdových verzí mají celkem 6 od velmi suchých až po na poměry apfelwein relativně sladký Coxorange. V InCideru máme na prodej pár lahví právě Coxorange a pro srovnání i pár lahví výrazně kyselejšího Breaburn.

JB 2014

Během postávání u dalších stánků mi místní pár doporučil návštěvu jediného frankfurtského obchodu se ciderem a apfelweinem - Apfelweinhandlung JB. Druhý den jsem tam jel a zjistil, že je to taková místní obdoba InCideru, jen večer zavírají a nemají licenci na podávání alkoholu k pití na místě. Pan majitel Janus Becker je velký nadšenec do všeho jablečného pití, ví o apfelweinu první poslední a o cideru taky hodně. V obchodě prodává jen poctivé nápoje ze 100% moštu. Většina sortimentu je z okolí Frankfurtu, ale vychválil mi i jeden apfelwein z druhé strany Německa (viz další odstavec). Sám JB také vyrábí jeden Apfelwein. Je z devíti starých odrůd jablek. 3 odrůdy jsou tak staré, že ani nešlo dohledat jejich názvy a u ostatních jsem si ty německé názvy nezapamatoval. 8 odrůd kvasí dohromady. Jednu odrůdu kvasí zvlášť a kvašení zastavuje, dokud ještě zbývá hodně cukru. Navíc z této odrůdy používá pouze jižní půlku jablek - ne jablka z jižní půlky stromu, ale z každého jablka jen červenější jižní půlku. Tak to samozřejmě nešlo v krámě nechat. Na baru máme pár lahví pro opravdu vážné zájemce.

Gutshof Kraatz je asi jediná kelterei mimo Hesensko. Dle JB je pan majitel šílenec (ale moc jsem nepochopil, co může být šílenější, než používat pouze jižní půlku jablek). V portfoliu mají necelé tři desítky druhů jedno-odrůdových apfelweinů. Jeden je z odrůdy Pfannkuchenapfel, což má asi něco společného s palačinkami, ale detaily byly za naší jazykovou bariérou. Nicméně pro apfelwein ochutnávku jsem trochu přivezl a bylo to velmi zajímavé pití se širokou chutí, výrazně do kysela, takový Grumpy George mezi apfelweinem.

Pár týdnů po návratu jsem na Česko-německé obchodní komoře viděl přednášku ředitele Bembel-with-Care, dalšího výrobce apfelwein z Hesenska. Jejich značka je pokusem o omlazení apfelwein kultury. Všechno dělají jinak, od reklamy, přes balení v plechovkách až po experimenty s novými příchutěmi. Například jako jediní dopilovali recept na Apfelwein s kolou - všichni se na to dívají dost divně, ale musím přiznat, že po ochutnání se tomu už nesměji, je to dobré. Časem se snad domluvíme na spolupráci a bude k dostání na baru (ne jen verze s kolou, ale i verze Pur).

Suma sumárum, apfelwein je osobitá větev cideru. Určitě nadchne vinaře, kteří standardní cider moc nemusí. Určitě nadchne i cidraře, kteří už ochutnali skoro všechno, ale chtěli by vyzkoušet ve světě jablečného pití vše. Za mě osobně jsem rád, že po tomto výletu konečně lednička v InCider Baru obsahuje všechny 4 ciderové větve a je tudíž alespoň co do stylů kompletní.