Sail Paulina 2020


Detaily

  • Adria 1002 Paulina, marina Dalmacia Sukošan
  • Datum: 25. 9. - 3. 10. 2020
  • Celkem najeto: 162 km = 87,5 nmi
  • Posádka: Synáčkovi Václav, Tereza, Oskar; Žižkovi Petr, Dana, Vladan
  • vzhledem ke spotřebě dieslu 22 l/hod jsme se rozhodli jezdit co nejméně a vidět toho co nejvíce (uvidíme, jak s naším plánem budou souhlasit děti)
When/if your browser processes JavaScript on this page, there will be interactive map here showing the track(s) in gpx file(s) listed underneath. Alternatively you can download them and open them in any gpx-viewing software you wish.

Mokuso bus

Pátek 25.

Půjčujeme si auto - dodávku od firmy Mokuso (Mercedes Vito), abychom mohli jet společně, a tudíž kvůli dětem jedeme na noc. Vyjíždíme v 9 večer z H. Měcholup. Chlapci usínají asi po hodině jízdy.

Sobota 26.

Celou cestu prší, ale aspoň nepotkáváme moc aut. Tři řidiči se střídají v řízení. Na hranicích bez problému, zdržení sotva pár minut. Do Sukošanu jsme dorazili v 9 ráno. Loď jsme dostali asi ve 12, nikam ale nejedeme, protože nad naším kotvištěm přechází tlaková níže. Chvíli se vítr utišil, byli jsme v jejím oku.

Děti na přídi

Neděle 27.: Sukošan - Betina Murter, 18 nmi

Vyplouváme v 11, plujeme jihozápadně mezi pobřežím a ostrovem Pašman směrem k Murteru. Marina Hramina je plná, jedeme do vedlejší mariny Betina (odkud jsme vyplouvali před 4 lety s Amazone, která shodou okolností kotví naproti nám). Kotvili jsme natřikrát kvůli složitosti couvání. Odpoledne má přijít jakási bouře, lodě by neměly vyplouvat. Jdeme do centra do restaurace, prší.

Pondělí 28.: Murter - Tribunj, 6,1 nmi

Vyplouváme v 8:30, chceme stihnout otevírání mostu v Tisnu. Čekáme marně, někdo nás vyhání, dle telefonátu do městského tourist infa se most otevírá až v 17 h. Tak kotvíme, procházka po Tisnu, ale prší, kafíčko, vaříme oběd na lodi. Uspat děti, hrajeme deskovky, zmrzlina, a už se most otevírá. Kotvení v Tribunji přímo u baru.

Most

Úterý 29.: Tribunj - Prvić Luka, 4,1 nmi

Snídáme cappuccino s latte artem z protějšího baru a croissanty z pekárny. Dopoledne procházka po Tribunji ke kostelu sv. Nikoly. Cestou zpět nás odchytil prodejce domácího sýra, kupujeme půl bochníku. Nákup a odjezd; vaříme těstoviny na moři, koupeme se. Kotvíme v oblíbeném Prvić Luka, kde asi nyní slučují zaměstnanecké pozice, a pomocníka mariny dělá neschopná uklizečka, která je víc ke škodě než k užitku…

Prvič luka

Středa 30.: Prvić - Žirje, 8,9 nmi

Návštěva muzea Fausta Vrančiče, koupání v moři, oběd, odjezd. Odpoledne kotvíme na nových bojkách v zátoce Mala Stupica ostrovu Žirje. Výsadek na pevninu (po malých problémech se člunem), jdeme se projít na kopec, ze kterého uvidíme na loď, je ale težce přístupný, zdolali jsme tak jen jeho polovinu.

Čtvrtek 1.: Žirje - Sukošan, 42 nmi

Stěrač Vyplouváme asi v 7:30, slunce vychází za protějším kopcem. Vyjeli jsme kousek na moře a vypustili Petra na člun, aby ulovil fotky naší projíždějící lodi. Dnes nás čeká dlouhá cesta kvůli velmi špatné předpovědi na další den. První zastávku na kafe děláme na začátku Kornat u ostrůvku Kurba Vela (poprvé spouštíme kotvu); létá kolem nás několik včel atypického vzhledu. Podruhé spouštíme kotvu na oběd u ostrova Mana, kam se jezdí na výlety za pozůstatky kulis pirátského filmu “As the see rages” z 60. let (dle pilotu). Kousek od Mana jsme viděli majestátní zříceninu hradu z 6. století. Následně jsme navigací na 4 bílé kužely úzkým průlivem opustili Kornati, o několik mil dále průlivem pod mostem Ždrelac (Pašman-Ugljan) dorazili zpět k domovské marině. 130 l nafty a parkování na vyhrazené místo za bezvětří pár hodin před začátkem větrů.

Výsadek

Pátek 2.: Sukošan vyloďování

Ráno koupačka u vjezdu do přístavu. Začíná foukat o trochu později než říkala předpověď. Přesto děláme brzký checkout - žádné problémy - a opouštíme loď.

Cestou zpět jedeme přes Plitvická jezera. Ale dorazili jsme 30 min po uzavření pokladny a pustili nás dovnitř zadarmo, ale jen k prvnímu jezeru a jen na pár minut. I tak to bylo pro kluky náročné. Slovinsko a Rakousko kvůli covidu bez pořádné zastávky a v 4:30am jsme doma.

Průjezd