Sail Alnair 2022


Detaily

  • Bavaria 45 Cruiser, “Alnair” ze Salerna
  • Datum: 8. 10. - 22. 10. 2022
  • Celkem upluto: 1235NM (dle lodního deníku) / 1217NM (dle GPS)
  • Kapitán: Zdeněk Teubner
  • Posádka: já, Braňo, Pavel, Václav, Zdeněk, Petr, Petra
  • Cíl: Malta a zpět, naplout co nejvíce mil v oblasti B.
When/if your browser processes JavaScript on this page, there will be interactive map here showing the track(s) in gpx file(s) listed underneath. Alternatively you can download them and open them in any gpx-viewing software you wish.

Nepsal jsem si lodní deník po dnech, takže jen zpaměti mohu shrnout celkové dojmy v několika ne příliš konzistentních odstavcích.

Nepřekvapivě náročný režim

malba Po hrozně dlouhé době jsem byl posádkou a ne kapitánem lodi. A i když na naší Carel už mám něco upluto, tak mě stějně překvapilo, jak může být takováto plavba jiná. Normálně jezdíme jen ve dne a v noci jsme někde vyvázaní nebo aspoň na kotvě (s výjimkou letošního nočního průjezdu Amsterdamem). Nicméně na této plavbě bylo na okruh tak málo času, že jsme museli jet skoro pořád, ve dne i v noci. Spát za jízdy, chodit na záchod za jízdy, vařit za jízdy, jíst za jízdy, … a celkem nepřekvapivě mi chvíli trvalo, než jsem se s novým režimem vyrovnal.

Systém hlídek

Střídání hlídek jsme postupně doladili skoro k dokonalosti. Jako nejlepší systém pro 8 lidí se ukázalo: 3 hodiny hlídky, potom 9 hodin odpočinku. Aby ale nebyla každá další hlídka vždy ve stejnou dobu, tudíž třeba v nepopulárních 1am až 4am, tak vždy přes den se 3 hlídky natáhly ze 3 hodin na 4 hodiny. Ve dne to nevadí a výsledek je, že další noc vychází stejným lidem hlídka o jeden slot později než předchozí noc a postupně za několik dní na každého vyjde každý slot.

rano

Ponorka?

pozor Při objednávání plavby jsem se trochu bál, že zavřít se s neznámými lidmi na 14 dnů na loď hrozí ponorkou nebo jinými lidskými konflikty. Nicméně toto vůbec problém nebyl. Všichni spolu vycházeli dobře a ponorka nebyla. Dle diskuzí to možná je i proto, že na 14denní plavby jezdí jachtaři, kteří už mají něco napluto a tudíž nějakou seberegulaci a zároveň cíl naplout hodně mil je všemi sdíleným cílem. Situace je údajně horší na týdenních plavbách, kde je vždy někdo, kdo jede poprvé, někdo, kdo nechce pořád plout, atd. a obecně více potenciálu ke konfliktům.

Jachtařsky zajímavá místa

vez Skoro všechna navštívená místa byla pěkná. Jako potenciální cíl pro budoucí plavby si ale musím zapamatovat sever Sardinie - zde je spousta ostrůvků a přístavů a nějaký čas bych se tu s naší plachetnicí určitě zabavil. Jen pozor, prý je pro kotvení potřeba koupit nějakou vstupenku.

Turisticky zajímavá místa

Malta je super. Dokázal jsem busem dojet i do Mesty, do kostela s obří kopulí, která nespadla, když skrz ní propadla za druhé světové války bomba a neexplodovala. V mém dětsví v televizním pořadu Objektiv tvrdili, že po prozkoumání nevybuchlé bomby byl místo nálože nalezen vzkaz “Zdraví vás nuceneně nasazení zez Plzně” a kvůli tomu mají všichni Češi do kostela navždy vstup zdarma. Toto není pravda a musel jsem zaplatit. Navíc v dokumentech o bombě a plzeňské sabotáži nic neříkali. Ale stejně stála návštěva za to.

malta

Mesinská užina

Průjezd Mesinou nebyl tak těžký, jak jsem si to představoval. Za pěkného počasí se nic moc neděje. Ani když plotter hlásí potencíální kolizi s asi pěti loděmi najednou. Protiproud jsme měli tak uzel, maximálně dva.

východ