Donauradweg Tag bei Tag


  • 31.8.-8.9.2019
  • Vasek gravel + Oski Croozer, Tereza e-Haibike
  • Au an Donau - Viden, 240 km
  • Pocatecni destinace byla nekolikrat kvuli predpovedi pocasi zmenena.
When/if your browser processes JavaScript on this page, there will be interactive map here showing the track(s) in gpx file(s) listed underneath. Alternatively you can download them and open them in any gpx-viewing software you wish.

31.8. So

Enns-Donau

Vyjizdime dopoledne Carinou z Prahy. Obed v Budejicich, prijezd do kempu v Au am Donau (pekny, udrzovany, nove soc. zarizeni kvalitativne jako ACI mariny) brzy odpoledne. Postavili jsme stan, vybalili, a jeli nalehko na vylet proti proudu do Mauthausenu (6 km) na pivo a k tamnimu kostelu. Vyhled na Enns a misto, kde jsme se projizdeli a jedli pred dvema lety :) zpet do kempu, vecerime privezene instantni jidlo zalite vodou ohratou v esusu na plynovem varici. Dobrodruzstvi zacina!

Camp Au

1.9. Ne

  • Au an Donau - Ybbs, 53 km

Poprve spime takhle s Oskim blizko u nas. Jsme prekvapeni, jak moc ve spanku cestuje, cimz nas budi. Sam se probudil nekdy okolo svitani, ale nastesti jeste usnul. Snidame susenky a caj z esusu, nemotorne balime, Vasek odvazi auto k nadrazi v Mauthausenu, a v pul 12 konecne vyjizdime s veskerym nakladem.

Hruska Monocycle

Nekolik kilometru jedeme krasne po hrazi Dunaje, to jede skoro samo. Prijemny zacatek. Pak nas ale chytnul dest, nastesti mame restauraci uz jen kousek pred sebou (Leitzing, brana do Mostviertel, pred hospodou stoji 6 m vysoka doskova hruska). Vysvitlo slunce a je dusno, vyber z bankomatu v Ardagger-Markt, vsechno zavreny, nalakala nas cedule u cesty na mistni “kavarnicku” “U Manuely” (Hössgang). Potkali jsme cyklistu na monokole s brasnama. Kemp ve Willersbachu se nam nezamlouva, jedeme hledat penzion v Ybbsu. Vecerni prochazka po meste, zadny podnik (3 pizzokebaby a podivnej barokavarna) nas neoslovil, vracime se do naseho pizzopenzionu.

2. 9. Po

Ybbs

  • Ybbs

Den pauzy od kola kvuli desti. Prohlizime mestecko, jdeme na prohlidku mistni vodni elektrarny. Sice tomu moc nerozumime, ale i tak zajimavy zazitek videt 6 starych turbin a jednu vodorovnou novou. Celkovy prutok 10.000.000 l/sec.

3. 9. Ut

  • Ybbs - Schönbühel, 60 km

Snek

Po hotelove snidani vyrazime na dalsi den cesty. Fouka nam do zad, je prijemne chladno. Stavime na brehu Dunaje na fotky a kapsicku. K rodnemu domu Oskara Kokoschky v Pöchlarnu dorazime, kdyz Oski dopo spinka. T jde dovnitr na vystavu a kupuje pohledy. Ve meste je zrovna vystava pod otevrenym nebem - na domech visi zvetsene Kokoschkovy obrazy. Prohlizime si je za jizdy. Mestecko moc prijemne, ale rusi nas automobilovy provoz, kteremu nevadi ani pesi zony. Za mestem jsme omylem sjeli z cyklostezky, ale brzy jsme se nasli. Prejizdime velky most, na cyklostezku 3patrovym snekem.

Kokoska Planking

Melk

Dalsi zastavka: Melk. Mesto s majestatnim klasterem na kopci, vse udrzovane diky/kvuli silnymu turismu (Cinani v busech i vyletnich lodich). Kemp pred mestem se nam nelibi, ubytovavame se v jinem za mestem. Oski zase usnul a v kempu dospava vice vleze, my si varime pozdni instantni obed.

Aggstein zespoda

Skladame stan, vylozime kramy, a jedem nalehko na narocny vylet na zriceninu Aggstein, ktera je pres 6 km daleko, a hlavne 280 vyskovych metru. Uslapaly to jak Vaskovy nohy, tak elektromotor. Na prohlidku nas ale nepustili, nez jsme stacili vydechnout, priblizila se doba zavreni hradu (a pokladni nebyla zrovna mila - pica to byla). Nicmene okoli krasny. Cesta dolu pomala kvuli trem zastavkam pro vychladnuti brzd, vse dobre dopadlo. Stihame se vratit na veceri do restaurace v nasem kempu. Recepcni/asi majitel kempu/ je sommelier piv a pomaha kamaradum z okolnich pivovaru s varenim a prodejem piv, kupujeme i zu mitnehmen na vecer u stanu (a jedno na snidani).

Aggstein

4. 9. St

  • Schönbühel - Krems, 33 km

Obed

Dnesek ve znameni prismahnuti, pomalyho baleni i vybalovani, a hledani restauraci, ktery mimo ceduli neexistuji (note: sbaleny hospodsky destnik nad stoly s lavicemi a ceduli “Privat - kein gastro betrieb”). Obedvali jsme v poli na zastresene lavicce instantni ryzi (a ukradenej hrozen vina). Stavime na kaficku kousek pred cilem v Mautern an der Donau, prejedeme most, projizdime krasnym historickym centrem Stein an der Donau (predmesti? Kremsu) a do kempu.

Vecerni prochazka po Kremsu s lehkou veceri a alko na zahradce hospudky, kde jsme potkali Harryho (majitel kempu vcerejsiho).

5. 9. Ct

  • Krems - Tulln, 47 km

Rano snidane v kempu, pak vyberova kavarna Campus coffee v Kremsu a 2. snidane.

Udelali jsme cyklisticky přestupek - ignorovali jsme nesmyslnou objizdku uzavrene cyklostezky, a jeli jsme po ceste na druhem brehu ricky. Dale nekolik km po hrazi na levem brehu Dunaje, radim 2. rychlost a vezu kluky. Ke kolizi nedoslo (pry malem 2x). Prejizdime 3. kraftwerk. Obedvame klobasy v restauraci na brehu Dunaje (konecne) u Atomkraftwerku (taky to byla snad prvni restaurace, ktera existovala i mimo ceduli). Do Tullnu uz je to jen kousek, na jeho kraji jsme udelali malou chybu a zajeli si trochu. Kemp nejdrazsi ze vsech 4 a z jeho kvality nadseni nejsme.

Odpo/vecer prochazka do Tullnu, 2 mala jidla ve 2 restauracich, druha mela byt pivovar, ale je to fake a uz nekolik let nevari. Po navratu mame 2 vtipna dobrodruzstvi: koupeme Oskiho v kempu v mistnosti na prani pradla ve drezu, pak se stridame ve sprse. Zapomneli jsme dat Oskimu mliko, oba vylejzame ze stanu, kde mezitim Oski sam usnul. Mliko pije ve spanku. V 9 jsme vsichni tuhy.

6. 9. Pa

  • Tulln - Viden, 47 km

Jedeme na snidani a nakup (DM) do Tullnu, zajizdka 1,5 km. Oski usina a frcime. Zastavka na prohlidku klastera v Klosterneuburg, kde i obedvame. Mistni kemp, prvni pred Vidni, je nevyhovujici (chceme pod strechu, cely vikend ma prset, ale minimum stravenych noci v mobilhousu jsou 3), tak jedem dal, nasli jsme apartman kousek od centra Vidne za dobry penize. Ve Vidni jedeme po cyklostezce po brehu Donnaukanalu. Libi se mi atmosfera naplavky, ale zaroven na nas po tydnu doleha spech velkomesta. Apartman jsme uspesne nasli, zacalo prset, a jelikoz na miste neni recepce, telefonicky jsme vse vyresili a jdeme bydlet do miniaturniho pokojicku. Kola prenasime pres postel na balkon. Jdeme pesky (s Oskim v nositku) do centra Vidne a na pivo ve 2 podnicich, dosli jsme az ke katedrale sv. Stepana (cca tri ctvrte hodiny cesty). Nakup a zpatky, na veceri jsme prilis vycerpani.

7. 9. So

Cely den prsi. Rano prestavujeme vozitko na kocarek, jdeme pesky na nadrazi (45 min - chyba, meli jsme jet tramvaji 12 min, stavela za rohem), tam obedvame a rozdelujeme se. V jede vlakem pro auto, T+O do galerie Oberes Belvedere (G. Klimt ad.), zpatky zas pesky. Odpo chill v pokoji, Oski spi, vecerime v pokoji.

Vecere

8.9. Ne

Dopoledni odjezd z Vidne, obed s prateli v Brne, vecer zpatky doma.